22. april 1922

Inženir Joseph Siat v okrožju Benfeld v Franciji ustanovi podjetje z imenom Société des Ateliers de Constructions Électromécaniques du Bas-Rhin (Spodnjerensko podjetje za proizvodnjo elektromehanskih izdelkov) . Podjetje proizvaja stikala, taljive vložke, varovalke, zvonce, ražnje in premostitvene elemente iz pločevine ali premazanega kartona.

1945

Po smrti Josepha Siata podjetje prevzameta njegova sinova. Pierre je vodja proizvodnje, Maurice pa je zadolžen za prodajo in upravljanje. Podjetje se specializira za proizvodnjo naslednje opreme: stikala za preklapljanje med viri napajanja, transformatorje, reostatske regulatorje in visoko zmogljive taljive vložke.

1948

Podjetje nadomesti sistem nagrajevanja po učinku posameznika s sistemom nagrajevanja celotne skupine. To družbeno inovativno rešitev, ki je v Franciji do takrat ni uvedlo še nobeno drugo podjetje, podpre vseh 60 zaposlenih delavcev. Ustanovi se prvi svet delavcev. Ob koncu petdesetih podjetje ustanovi »proizvodno enoto za opremo«, v kateri izdeluje nizkonapetostne razdelilne sisteme in izdelke za samodejni nadzor.

1953

Podjetje Société des Ateliers de Constructions Électromécaniques du Bas-Rhin se preimenuje v SOCOMEC. Družbeni razvoj odraža tehnološki napredek; SOCOMEC vse od leta 1955 upošteva pravilnik, ki delitev dobička povezuje z dobičkonosnostjo storilnosti.  Ustanovi se sindikat.

 

1960

Z več kot 150 zaposlenimi delavci SOCOMEC povečuje proizvodnjo industrijske stikalne in zaščitne tehnike: stikalnih mehanizmov za omarice, stikalnih plošč, upravljalnih konzol itd. Podjetje v Parizu odpre prvo lastno prodajalno.

1968

Podjetje uvede uporabo računalniške opreme. Istega leta so razviti prvi v Socomecu interno zasnovani UPS-i.

Podjetje ustanovi »oddelek za elektroniko«. Na tržišču predstavi visokozmogljive sisteme za brezprekinitveno napajanje (UPS), ki jih razvija v sodelovanju s švicarskim proizvajalcem. Podjetje sklene »pogodbo o delitvi dobička« z delavci.

 

1970

Odpre se nov proizvodni obrat s prerazporejenimi skupinami delavnic za montažo, skladiščenje in rezanje. Podjetje v tem času zaposluje 200 delavcev.

1974

Odpre se belgijska podružnica podjetja. Podjetje v tem letu razvije stikalo SIRCO, na osnovi katerega gradi svoj nadaljnji gospodarski razvoj.

1977

Pierre SIAT, predsednik uprave podjetja, se upokoji. Njegovo mesto prevzame brat Maurice.

1978

Podjetje ustanovi »oddelek za turbine«, v katerem izdeluje turbogeneratorje.

 

1979

Socomec je z  laboratorijem za preizkušanje napajanja ustanovni član združenja ASEFA (Francosko združenje postaj za preizkušanje električnih stikalnih mehanizmov) in pridobi akreditacijo državne mreže za preizkušanje RNE (Réseau National d'Essais).

1982

V mestu Huttenheim se odpre nova tovarna, specializirana za izdelavo sistemov UPS. Podjetje odslej vodijo trije vnuki Josepha Siata: Bernard Steyert, Benoît Siat in Jacques Siat, ki z uvedbo politike »celostne kakovosti« formalizirajo pobudo zagotavljanja kakovosti. Podjetju podelijo prve certifikate za izdelke: RAQ 3 (certifikat oboroženih sil) za novo linijo izdelkov UPS A2S 80 v letu 1984 ter  kasneje certifikat RAQ za linijo izdelkov A2S 92 v letu 1987.

 

1987

»Oddelek za turbine« se zapre. Začne se množično uvajanje sistemov CAD.

1989

Bernard Steyert postane predsednik uprave.
Podjetje prevzame vlogo pokrovitelja kulture. Od leta 1991 se v delavnicah podjetja prirejajo koncerti in razstave, ki spodbujajo razvijanje novih zamisli in pobud.

1992

Podjetje odpre dve podružnici v Nemčiji, eno podružnico v Španiji ter prodajno predstavništvo v Kuala Lumpurju.
Tomi Ungerer se udeleži proslave ob 70. obletnici podjetja.

Predstavitev novega večfunkcijskega merilnika DIRIS.

 

1993

Odpre se podružnica v Združenem kraljestvu.

 

1994

Podjetje se posveti nadaljnjemu razvoju in za vse zaposlene uvede politiko usposabljanja za »boljše skupno delo«. Konkretna pobuda: zaposleni lahko vlagajo v kapital podjetja.

Podjetje prejme certifikat ISO 9002 za celotno dejavnost na področju izdelave stikalnih mehanizmov. V okviru poslovanja s sistemi UPS na tržišču predstavi prvo enoto IGBT 400 kVA in sklene zgodovinsko pomembno partnerstvo - opremljanje jedrske letalonosilke Charles-de-Gaulle s pretvorniki frekvenc.

1995

Odpre se italijanska podružnica za proizvodne dejavnosti na področju preklopnih mehanizmov. Oddelek UPS prejme certifikat ISO 9001. Ponosna na vrednote, uprava podjetja  izdela akt o vrednotah podjetja in medsebojnem sodelovanju.

 

1996

Inudstrijski del organizacije se prestrukturira. V proizvodnih postopkih se uvede metodologija »just-in-time« s samostojnimi delovnimi enotami. Revija s trgovskimi vsebinami Usine Nouvelle razglasi podjetje Socomec za podjetje z največjo industrijsko rastjo. Podjetje odpre podružnico na Tajskem in prodajno predstavništvo na Kitajskem.

 

1997

Podjetje odpre drugo podružnico v Združenem kraljestvu.

V podjetju se trdno uveljavi uporaba nove informacijske tehnologije. Centralizirana struktura IT podjetja se preoblikuje v omrežno arhitekturo. Podjetje organizira razpravo ob kosilu na temo Evra, ki se je udeleži francoski minister za finance in gospodarstvo Jean Arthuis.

Socomec prejme glavno regijsko nagrado za izvoz.

1998

Del skupine postane italijanski partner Sicon (specialist na področju nizkonapetostnih sistemov UPS). Po sedmih letih donosnega partnerstva se podjetji odločita za skupno pot. Vloga skupine na tržišču se še dodatno okrepi z integracijo podružnic iz Slovenije in Singapurja. Prodajno predstavništvo Sicon v Kuala Lumpurju se zapre in preseli v Bangkok.

Socomec od francoskega inštituta za industrijsko lastnino prejme regijsko nagrado za inovativnost.

 

1999

SOCOMEC odpre dodatni podružnici v Indiji in Argentini. Površina proizvodnega obrata UPS se razširi na 5300 m2. Skupina ustvari svojo prvo spletno stran.

2000

Podjetje poveča površino laboratorija za preizkušanje izdelkov in ga opremi s turbo alternatorjem, ki platformi omogoča doseganje kratkih stikov do 100 kA. Laboratorij tako postane drugi največji objekt za preizkušanje električne energije v Franciji.

Skupina s predstavitvijo sistema DELPHYS DS UPS (80–200 kVA) postavi nov mejnik na tržišču.

Podjetju  uvede 35-urni delavnik.

 

2001

Predstavitev nove linije modularnih sistemov UPS MODULYS (1,5–24 kVA).

2002

 Michael Carter je imenovan za generalnega direktorja skupine, v Tuniziji pa se prične gradnja tovarne Timelec s površino 5200 m2.

Ustanovi se nova podružnica na Nizozemskem.

 

2003

Predstavitev novega izdelka ATYS, ki predstavlja povsem nov koncept v proizvodnji modularnih stikal, s katerim se skupina Socomec uvrsti med vodilna podjetja na tem področju.

Z začetkom proizvodnje v tunizijski tovarni dobi proizvodna organiziracija skupine nov zagon.

Obe liniji poslovanja prejmeta certifikat ISO 9001 različice 2000. Podjetje odpre prodajno predstavništvo na Kitajskem.

Upravni odbor skupine Socomec SA sprejme tri zunanje upravne uslužbence.

2004

S predstavitvijo nove linije izdelkov MASTERYS (8–90 kVA) in DELPHYS MX (250–500 kVA) skupina povsem obnovi ponudbo sistemov UPS.

Agencija Frost & Sullivan Socomecu podeli nagrado za odličnost v kategoriji storitev strankam. V izboru je bilo 13 vodilnih svetovnih proizvajalcev sistemov UPS

Ustanovi se prodajna podružnica v Indiji.

 

2005

Podjetje odpre prodajni predstavništvi v Moskvi in na Kitajskem.

2006

Da bi zagotovilo varno prihodnost svojim delavcem v Evropi in povečalo konkurenčno prednostt na mednarodni ravni, podjetje Socomec prične z vpeljavo centrov odličnosti na proizvodni ravni.
V francoski regiji Alsace se odpre logistični center za celotno Evropo s površino 6000 m2. Pričnejo se pripravljalna dela za izgradnjo nove tovarne v Italiji.

Podjetje odpre prodajno predstavništvo v Dubaju.

Socomec UPS prejme nagrado za inovativnost v letu 2006, ki jo podeljuje agencija Frost and Sullivan.

2007

Skupina Socomec praznuje svojo 85. obletnico in ob tej priložnosti predstavi obnovljeni logotip. Na Kitajskem se ustanovi joint venture, ki vzpostavi lokalno proizvodnjo manjših stikal.

Predstavitev prve linije izdelkov UPS z online tehnologijo dvojne pretvorbe od 120 do 200 kVA, ki je s 96% certificirano učinkovitostjo najučinkovitejša na tržišču.

Podjetje predstavi novo linijo ročno nadzorovanih večpolnih modularnih in nadgradljivih izklopnih stikal: SIRCO M in SIRCO MV.

2008

Skupina Socomec z integracijo francoskega podjetja TCT pridobi sveže, vrhunsko strokovno znanje iz področja magnetizma.
UPS divizija predstavi novo linijo izdelkov z »zeleno močjo« (Green Power). Divizija stikalne tehnike pa za svoj nabor stikal vrste S prejme nagrado na področju industrijskega oblikovanja JANUS.
Podjetje ustanovi novo podružnico v Bostonu.
Tovarna v Tuniziji prejme certifikat ISO 9001 različice 2000.
Socomec kot družbeno odgovorno podjetje postane pokrovitelj obnovitvenih del oken katedrale v Strasbourgu

2009

V Šanghaju se za namene kitajskega tržišča odpre nova tovarna za proizvodnjo UPS naprav.
Podjetje ustanovi podružnici v Avstraliji in Vietnamu.
Socomecovi tovarni UPSnaprav v regiji Alsace in Italiji prejmeta certifikat ISO14001.

Kot odziv na spreminjajoče se razmere na tržišču fotonapetostnih sistemov se ustanovi nova divizija: Socomec Solar. Podjetje tržišču sprva predstavi  linijo solarnih sistemov UPS (2–200 kW).

2010

Podjetje odpre podružnico v Romuniji.

van Steyert je pri starosti 44 let imenovan za predsednika uprave skupine Socomec. Njegova vizija je ustvariti odgovornejšo ter bolj odprto in predano skupino.

Italijanska tovarna  se lahko pohvali z novo pridobitvijo: inštalacijo vrhunskih fotonapetostnih sistemov za preizkušanje izhodne moči solarnega neprekinjenega napajanja in zmanjšanje porabe energije. To je konkreten primer zavzetosti podjetja za trajnosten razvoj.

Ena od poglavitnih stvari močnega razvoja v Aziji (natančneje na Kitajskem) je sodelovanje na svetovni razstavi v Šanghaju ...